Tu sei qui
Cooperazione europea per la sicurezza alimentare
Evento partecipato
25 Novembre 2013 - ore 09:00
Questa prima formazione pilota nell'ambito del Progetto BACCUS - Combating Food Crime by Strengthening Law Enforcement Cooperation si pone l'obiettivo di illustrare a tutti i partner europei coinvolti le misure e i controlli effettuati nel campo della sicurezza alimentare da parte dei Paesi dell'Unione europea, mettendo a confronto buone pratiche, metodi e metodologie di lavoro adottati dai singolo Stati.
Attenzione viene altresì rivolta alla gestione della crisi e ai metodi e agli strumenti investigativi attualmente disponibili per combattere i crimini alimentari. A integrazione degli argomenti trattati, vengono illustrati esempi pratici e casi di studio.
25 novembre 2013
9:00 Discorso di benvenuto
- Dr. Pedro Portugal Gaspar, Ispettore Generale di ASAE-Portuguese Authority for Food and Economical Safety
- General Div. Cosimo Piccinno, Comandante Nazionale dei NAS-Carabinieri, Coordinatore di Progetto
- Capitano Sergio Tirrò, NAS-Carabinieri, Project Manager
9:30 Presentazione del Progetto BACCUS
- Insp. João Pedro Brazão Montes, ASAE-Portuguese Authority for Food and Economical Safety
9:45 Presentazione del Pilot Training
- Prof. Marcella Trombetta, UCBM-Università Campus Bio-Medico di Roma, Coordinatore Scientifico
10:00 Food safety and controls in the European Countries: the Smart Map
- Dr. Liliana Liverani, UCBM-Università Campus Bio-Medico di Roma
10:15 The need of a common vocabulary: BACCUS glossary
- Dr. Liliana Liverani, UCBM-Università Campus Bio-Medico of Rome
10:45 Good practices, work methods and methodologies adopted by the EU Member State to prevent and fight food crime: the BACCUS questionnaire
- W.O. Luca Marzilli, NAS-Carabinieri
11:00 Intervallo
11:15 Official controls: the European scenario
- Prof. Marcella Trombetta, UCBM-University Campus Bio-Medico of Rome
13:30 Pausa pranzo
14:30 Practical experiences in official controls: the BACCUS Partners
- Dr. Raymond M. Ellard, FSAI-Food Safety Authority of Ireland
15:30 Crisis management: contingency plans and their emergences
- Capitano Sergio Tirrò, NAS-Carabinieri
16:00 Intervallo
16:15 Practical experiences in crisis management: the BACCUS Partners
- Dr. Anneke G. Toorop, NVWA-Food and Consumers Product Safety Authority The Netherlands
17:30 Discsussione
26 novembre 2013
9:00 Investigative methods and tools: how to combat food crimes
- Capitano Sergio Tirrò, NAS-Carabinieri
9:30 Practical experiences in investigative methods and tools: the BACCUS Partners
- Insp. João Pedro Brazão Montes, ASAE- Portuguese Authority for Food and Economical Safety
10:15 Food defence: the role of EU Authorities
- Prof. Marcella Trombetta, UCBM-University Campus Bio-Medico of Rome
10:45 Food case studies: identification of the food sectors which are major victims of fraud, or less controlled, and potentially very vulnerable
- Prof. Marcella Trombetta, UCBM-Università Campus Bio-Medico of Rome
11:00 Intervallo
11:15 Identification of strategies, best practices and investigative methods and tools adopted in Europe to prevent and fight food crime
- Prof. Marcella Trombetta, UCBM-Università Campus Bio-Medico of Rome
12:00 Practical training on the e-learning platform
13:00 Pausa pranzo
14:00 Problem-solving
- Dr. Liliana Liverani, UCBM-Università Campus Bio-Medico of Rome
17:00 Conclusioni
- Dr. Filipe Rodrigues Meirinho, Diretor Nacional de Operações, ASAE-Portuguese Authority for Food and Economical Safety
- Capitano Sergio Tirrò, NAS-Carabinieri