Eventi PA

Il sistema di partecipazione alle attività per la Pubblica Amministrazione

Cooperazione europea per la sicurezza alimentare

Evento partecipato

25 Novembre 2013 - ore 09:00

Questa prima formazione pilota nell'ambito del Progetto BACCUS - Combating Food Crime by Strengthening Law Enforcement Cooperation si pone l'obiettivo di illustrare a tutti i partner europei coinvolti le misure e i controlli effettuati nel campo della sicurezza alimentare da parte dei Paesi dell'Unione europea, mettendo a confronto buone pratiche, metodi e metodologie di lavoro adottati dai singolo Stati.

Attenzione viene altresì rivolta alla gestione della crisi e ai metodi e agli strumenti investigativi attualmente disponibili per combattere i crimini alimentari. A integrazione degli argomenti trattati, vengono illustrati esempi pratici e casi di studio.

Programma dell'evento: 

25 novembre 2013

9:00     Discorso di benvenuto

  • Dr. Pedro Portugal Gaspar, Ispettore Generale di ASAE-Portuguese Authority for Food and Economical Safety
  • General Div. Cosimo Piccinno, Comandante Nazionale dei NAS-Carabinieri, Coordinatore di Progetto
  • Capitano Sergio Tirrò, NAS-Carabinieri, Project Manager

9:30     Presentazione del Progetto BACCUS

  • Insp. João Pedro Brazão Montes, ASAE-Portuguese Authority for Food and Economical Safety

9:45     Presentazione del Pilot Training

  • Prof. Marcella Trombetta, UCBM-Università Campus Bio-Medico di Roma, Coordinatore Scientifico

10:00   Food safety and controls in the European Countries: the Smart Map

  • Dr. Liliana Liverani, UCBM-Università Campus Bio-Medico di Roma

10:15   The need of a common vocabulary: BACCUS glossary

  • Dr. Liliana Liverani, UCBM-Università Campus Bio-Medico of Rome

10:45   Good practices, work methods and methodologies adopted by the EU Member State to prevent and fight food crime: the BACCUS questionnaire

  • W.O. Luca Marzilli, NAS-Carabinieri

11:00   Intervallo

11:15   Official controls: the European scenario

  • Prof. Marcella Trombetta, UCBM-University Campus Bio-Medico of Rome

13:30   Pausa pranzo

14:30   Practical experiences in official controls: the BACCUS Partners

  • Dr. Raymond M. Ellard, FSAI-Food Safety Authority of Ireland

15:30   Crisis management: contingency plans and their emergences

  • Capitano Sergio Tirrò, NAS-Carabinieri

16:00   Intervallo

16:15   Practical experiences in crisis management: the BACCUS Partners

  • Dr. Anneke G. Toorop, NVWA-Food and Consumers Product Safety Authority The Netherlands

17:30   Discsussione

 

26 novembre 2013

9:00     Investigative methods and tools: how to combat food crimes

  • Capitano Sergio Tirrò, NAS-Carabinieri

9:30     Practical experiences in investigative methods and tools: the BACCUS Partners

  • Insp. João Pedro Brazão Montes, ASAE- Portuguese Authority for Food and Economical Safety

10:15   Food defence: the role of EU Authorities

  • Prof. Marcella Trombetta, UCBM-University Campus Bio-Medico of Rome

10:45   Food case studies: identification of the food sectors which are major victims of fraud, or less controlled, and potentially very vulnerable

  • Prof. Marcella Trombetta, UCBM-Università Campus Bio-Medico of Rome

11:00   Intervallo

11:15   Identification of strategies, best practices and investigative methods and tools adopted in Europe to prevent and fight food crime

  • Prof. Marcella Trombetta, UCBM-Università Campus Bio-Medico of Rome

12:00   Practical training on the e-learning platform

13:00   Pausa pranzo

14:00   Problem-solving

  • Dr. Liliana Liverani, UCBM-Università Campus Bio-Medico of Rome

17:00   Conclusioni

  • Dr. Filipe Rodrigues Meirinho, Diretor Nacional de Operações, ASAE-Portuguese Authority for Food and Economical Safety
  • Capitano Sergio Tirrò, NAS-Carabinieri
Termine iscrizioni: 
Venerdì, 22 Novembre, 2013 - 15:00